Честваме 139 години от Съединението на България

6.9.2024

Честваме 139 години от Съединението на България – едно от най-значимите събития в нашата история.

На 6 септември 1885 г. е провъзгласено Съединението на Източна Румелия с Княжество България. Така българите постигат първия етап от националното си обединение и ревизия на Берлинския договор.

След Берлинския конгрес през 1878 г. България е разделена на две части, което дълбоко противоречи на националните чувства на българите. Българското население, останало под османска власт, не спира да мечтае за единна България.

За да осъществят тази мечта, революционери създават Българския таен централен революционен комитет (БТРЦК), който организира и ръководи подготовката за Съединението.

На 6 септември 1885 г. в Пловдив, центърът на Източна Румелия, въоръжени отряди, водени от български патриоти като Чардафон Велики и майор Данаил Николаев, поемат контрола над града. С това действие се поставя началото на обединението на двете български земи. Временен революционен комитет, оглавяван от д-р Георги Странски, обявява присъединяването на Източна Румелия към Княжество България. Два дни по-късно княз Александър Батенберг официално утвърждава Съединението.

Съединението на България е исторически подвиг, който демонстрира непоколебимата воля на българския народ за единство и свобода. Днес, отбелязвайки тази знаменателна дата, ние почитаме паметта на всички борци за обединението на България и изразяваме своята признателност за тяхната самоотверженост.

Честит Празник!

Hands icon

Партньори

Hanzel and Gretel